Serverhallar ska hjälpa Norrlands självförsörjning

Serverhallar ska hjälpa Norrlands självförsörjning

De serverhallar som Bodens kommun tillåtit har fått mycket kritik bl.a. för att de slukar otroliga mängder energi, samtidigt som myndigheter varnat för elbrist med planerade strömavbrott som följd under vintern. Men nu ska serverhallarna få chansen att bidra till något som tidigare inte varit ekonomiskt gångbart, växthus med medelhavsklimat i Norrbotten- året runt.

Tidningen Vision rapporterade om planerna, som redan är delvis igång, på att nyttja de stora mängderna spillvärme som serverhallarna genererar. Det finns förhoppningar om bananer och passionsfrukt, och snart ska även en liten vertikal odling få ta plats i det 300 m² stora växthuset.

Utöver den smarta användningen av restvärmen så sitter det även kameror i taket som kan detektera avvikelser i plantornas utseende, och man ska på det sättet minska spill även i odlingen. Den trädgårdsmästare som intervjuas i artikeln, Manne Ek vid Bodens kommun, säger att man kan minska svinnet med så mycket som 40% genom att upptäcka och åtgärda problem i tid.

I nuläget ser det ut att främst röra sig om traditionell odling i jord i växthuset. Men vem vet? Kanske kan projektet även bli en vattensmart hydroponisk anläggning en vacker dag.

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply