Världens energisnålaste planta? Hydroponiska energiutmaningen “How low can you grow?” testar gränserna

Världens energisnålaste planta? Hydroponiska energiutmaningen “How low can you grow?” testar gränserna

Reddit-användaren ColdDayApril gav sig själv utmaningen att odla upp en paprikaplanta från frö till blom i sitta hydroponiska hemmasystem- med endast 1 Watt. Utmaningen fick det passande namnet “How low can you grow? The 1 Watt challenge” och på 92 dagar gick plantan från frö till att gå i blom. Plantan gav tyvärr inte frukt, vilket användaren tror beror på att det var för kallt för paprikan för att orka kompensera det låga ljuset, och som en annan användare kommenterar vore utmaningen kanske bättre för något som inte sätter frukt, t.ex. sallad.

En vanlig växtlampa i liknande storlek ligger ungefär mellan 10-20 Watt. Användaren hade lampan mycket nära och justerade lampans höjd allt eftersom plantan växte. Plantan stod i ett odlingstält som inte öppnades mer än nödvändigt för att inte påverka experimentet. Utöver lampan drogs även el för en liten fläkt och vattenpump eftersom plantan stod i DWC (Deep Water Culture).

En av inomhusodlingars stora utmaningar är just att de med dagens teknik drar mycket energi. Detta i kombination med en global energikris gör att det kanske är mer aktuellt än någonsin att vara kreativ med sina energibesparingar. Något ColdDayApril lyckats med och kanske kan inspirera andra till att anta utmaningen.

For original story in English, click link below:

A Single-Watt Hydroponic Lighting System  Hackaday

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply