Snart öppnar ansökningarna för vattenbruksstöd

Snart öppnar ansökningarna för vattenbruksstöd

EU beviljade i augusti i år det svenska för havs- fiskeri och vattenbruksprogrammet 2021-2027. Sammanlagt rör det sig om en satsning på 2,15 miljarder SEK vara ungefär hälften är från EU-fonder. Förra året gick det bara att ansöka om stöd för myndigheter för datainsamling och kontroll och tillsyn eftersom myndigheterna behövde pengarna för nästkommande års arbete. Årets ansökningar som öppnar i mitten av november är därför mer intressanta för Sveriges vattenbruks framtid.

En av kategorierna inom programmet heter “Hållbara vattenbruk” och man kan bl.a. ansöka om startstöd och för innovationsprojekt inom vattenbruk. Några av programmets fokuspunkter är miljö och livsmedels­trygghet och ökat värde på produkter, vilket gör att recirkulära vattenbruk skulle kunna ha en god chans att få stöd.

Om hydroponiska anläggningar kan ansöka om stödet framgår inte av Jordbruksverkets hemsida, men troligtvis riktar dessa stöd in sig mer på fiskproducerande system.

Läs mer om programmet och de olika stöden på Jordbruksverkets hemsida.

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply