Om björkvodka, drakglass och hållbara fiskfoder- att hämta inspiration från andra

Om björkvodka, drakglass och hållbara fiskfoder- att hämta inspiration från andra

Text “Hämta inspiration från andra” Anders Ekergård, student på akvaponiingenjörprogrammet

Jag var 22 år när jag jobbade på en restaurang. En kock där startade senare en fiskrestaurang. Men det är inte vad detta ska handla om. Någon annan som jobbade där var en kvinna som jag knappt träffade för att hon mest jobbade kväll men av en tillfällighet gick jag och hon senare samma kurs, när hon planerade att tillverka björkvodka från björkarnas stad. Vi kan kort konstatera att björk inte är aktuell att odla i akvaponi. Fiskrestaurangen är strängt taget mer intressant.

Den andra tillfälligheten är att nämnda företag också finns med i denna artikel (visserligen inte helt aktuell artikel): “Företagen som förnyar mat-Sverige“. Av intresse för oss är framförallt företag under rubrikerna: Blå mat, respektive Hydroponisk och akvaponisk odling. Både Agtira och Gårdsfisk finns med, men kanske också företag som du inte har hört talas om. Annars kan väl inspiration hämtas även från andra företag. Någon gör tempeh av sötlupin. Kan svampar och övriga mikrober i tempeh vara ett sätt att förändra lupiner till hållbart fiskfoder? Ett annat företag – likt förra nämnda företag baserat i Skåne – gör mjölkproteiner i bioreaktor. Igen, kan fiskfoder tillverkas i bioreaktor?  Nåja jag har redan spekulerat för mycket, men inspiration till kreativa lösningar kan komma från oväntade håll, och det är inget fel med att se på vad andra företag i livsmedelsbranschen sysslar med.

Okej, förresten när vi nyligen gjorde en skoluppgift om drakfrukt och nämnde förädling föreslogs “Drakglass”. Med björkvodkan i bakhuvudet (inte i huvudet på det sättet) kan vi tänka att Drakvodka eventuellt också är en gimmick som sticker ut. Igen, inspiration från tillfälligheter. Och jag kommer här in på kreativitet, vilket egentligen är en annan historia och jag inte direkt är kvalificerad att skriva om.

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply