Hur ska konsumenter ledas till smartare val av sjömat?

Hur ska konsumenter ledas till smartare val av sjömat?

Kungliga Vetenskapsakademien var igår värd för ett livesänt webinarium “Hållbar blå mat 2030: Framtidens sjömat i Sverige”. Ett hett ämne, med många intressanta och koncisa föreläsningar som bl.a. berörde fördelar och utmaningar med tropisk fisk i Sverige och landbaserad fiskodling. Den kanske viktigaste frågan som diskuterades var hur man ska lyckas få konsumenter att göra hållbara val i matbutiken, eller som de upprepade “Det ska vara lätt att göra rätt”. För det spelar ju ingen roll om man tar fram sjömat med mindre klimatavtryck än vegansk råkost om ingen köper maten.

Flera studier har gjorts som visar att vanor är mycket svåra att bryta, speciellt inom dagligvaruhandeln eftersom det generellt är mer nödvändighet än nöje och man inte tenderar att stanna speciellt länge. Här har man i olika experiment sett hur handeln har större möjlighet än staten att ändra konsumentbeteenden när det kommer till att putta i rätt riktining, en s.k. nudge, genom olika metoder. Att restauranger och matbutiker har denna makt är en viktig insikt. Nästa fråga borde då vara hur de ska motiveras att använda denna makt, och om det är primärproducent, myndigheter eller konsumenter som ska ge handeln en nudge till att nudgea?

Seminariet ligger inte längre uppe, men på KVA:s hemsida finns information om eventet och föreläsarna, och forskningsprojektet Seawin ska i efterhand publicera frågor och svar från seminariet på sin hemsida.

Andra kommande webinarium och seminarium på ämnet:

Göteborgs Universitet- Hav i förändring

Fiskhälsokonferens 2022 i Uppsala

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply