Fredagskrönikan: Mulor och akvariefiskar

Fredagskrönikan: Mulor och akvariefiskar

Text av Anders Ekergård

Vad har en mula gemensamt med vissa akvariefiskar? Svar, både mulor och flera akvariefiskar är hybrider. Hybridfiskar förekommer i vårt land främst inom akvariehobbyn men kan även spela roll i vattenbruk.

Tyskarna lär ha uttrycket: “Warum etwas einfach tun, wenn es auch so wunderbar kompliziert geht?” Varför göra något enkelt då det går att göra det så härligt krångligt. Det är nog lätt att gå vilse i kreativa, komplicerade lösningar, men ett tillfälle då jag kan tänka mig att rådet fungerar inom vattenbruk är med hybrider. Det sägas att mulan är en av mänsklighetens första genteknologiska hacks. Att korsa arter är komplicerat och ger steril avkomma, men hybriden mellan en åsna och en häst är starkare och uthålligare än vad de två arterna är för sig. Som arbetsdjur är mulan en underbart komplicerad metod.

Mulan är ett exempel på “hybrid vigor” eller heteros, och det är en princip som används inom jordbruk. Utsäde till spannmål är ofta hybrider. För att nosa på fenomenet kanske det här räcker att hänvisa till Wikipedia. Om individer som är genetiskt olika korsas uttrycks önskvärda gener i avkomman och genetiska sjukdomar undvikits. I övrigt kan det vara så enkelt att främmande gener kan vara bra för en art. Det illustreras bl.a. av att tibetansk boskap trivs på hög höjd, eftersom de har korsats med jakar.

Mer om vattenbruk. När det gäller clarias föds hybriden Heteroclarias upp ute i Europa och i Afrika. Även hybrider mellan asiatiska (Clarias batrachus) och afrikansk clarias (Clarias gariepinus) har, om inte annat, föreslagits. Andra exempel är att hybriden mellan röding och öring tål varmare vatten än röding. Eller att hybrider mellan två solabborrar (Lepomis cyanellus & Lepomis macrochirus) tydligen är en populär sport- och dammfisk i USA. De hybrider akvariehobbyn har tagit fram är också i en egen liga. För att vara tydlig, här argumenteras inte att alla ska föda upp hybridfiskar (och att importera nordamerikanska fiskar skulle väl ändå vara att göra det onödigt svårt för sig?). Bara att hybrider kan vara enkrånglig metod som i vissa fall fungerar.

För att titta på det spektakulära, här är Flowerhorn, en hybrid mellan sydamerikanska ciklider, som dök upp i Malaysia på 1990-talet:

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply