Vintergrönska- växthusinspiration för nordliga breddgrader

Vintergrönska- växthusinspiration för nordliga breddgrader

I Minnesota använder man innovativa odlingsmetoder klimat som liknar det svenska, med målet att hålla odlingens klimatavtryck så lågt som möjligt. Precis som i Sverige är det p.g.a. väder och mörker inte möjligt att odla allt konsumenter efterfrågar utomhus året runt. Lake City Catholic Worker Farms växthus håller ca 10-25 grader även när temperaturen sträcker sig långt under nollan genom att lagra värme i den djupa stenbädd som ligger under växthuset.

Växthusets glasväggar ligger i sydläge vilket hjälper till att värma upp växthuset. När det blir för varmt i växthuset blåser ett fläktsystem ner den varma luften från övre delen av växthuset ner i stenbädden, och vice versa när temperaturen sjunker om kvällen. De kallar växthus som använder denna typ av teknik “passive solar-greenhouse” (de har ett element i växthuset för riktigt kalla dagar dock).

En av de ansvariga för odlingen, Sara Freid, poängterar att tekniken inte är någon avancerad teknik som är otillgänglig för gemene man. Freid berättar också om företaget och odlingens värdegrund:

We want to live in a way that is not taking advantage of the Earth because it is not ours, and we need to have it around for later on. We also need to live in a way that does not take advantage of communities.

Denna odling är del av ett University of Minnesota Extensions projekt “Deep Winter Greenhouses” och deras designer och konstruktionsskisser finns tillgängliga utan kostnad om man fyller i sina uppgifter. Catholic Worker Farms producerar råvaror till kombucha som säljs, men även en del bladgrönt då man märkte av en stor efterfrågan på detta under vintern när det blir brist på lokalt odlade grönsaker.

En annan odling i Minnesota producerar nästan 15 miljoner kg sallad/år genom hydroponisk teknik. Eftersom odlingen är industriell skala har de tillgång till en mycket mer avancerad teknik för klimatstyrning, men använder sig i grund och botten av en konventionell teknik: draperier som minskar soluppvärmningen när det behövs, och draperier som lägger sig som en filt över växthuset och bibehåller värmen när det är kallt.

For full story in English, click link below:

For southeast Minnesota greens growers, winter doesn’t halt their …  Alexandria Echo Press

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply