Fredagskrönikan: En akvaponikers årsresumé

Fredagskrönikan: En akvaponikers årsresumé

Text av Anders Ekergård

Varje år kan man tänka efter vad som man gjort för första gången under året. Som exempel, år 2019 var det två saker jag företog mig för första gången. Dels provade jag att hantera och skjuta prick med en älgstudsare (på en skjutbana och under korrekt uppsikt). Dels läste jag egenskriven poesi för en publik. En av de sakerna är stereotypisk mer manligt än det andra. 

I vanliga fall kan det vara lite väl att i skiva ner en personlig årskrönika och tro det har allmänintresse. Men här får det funka. Detta handlar om min sommar och om fisk och växter.  

1. För att försöka provocera min papegojblomma till att blomma beställde jag Terra Aquaticas trippelnäring. Det är väl samma dyra näring de använder på Campus Roslagen och den kan ju anpassas till olika faser i plantans tillväxt. Okej, jag använde inte bara näringen på papegojblomman, utan även på tomater och bönor. Om jag inte hade odlat just tomater hade jag aldrig köpt näringen. Jag hoppades att den skulle leda till större tomatskörd. Men det var faktiskt min önskan att få papegojblomman att blomma som påminde mig om att växter kan må bra av olika koncentrationer näring i olika stadier av sin utveckling. Tyvärr fungerade inte det, jag menar det blev inga pappegojablommor, däremot kanske näringen fungerade som tänkt på tomaterna. Vem vet?  

2. Jag provade att odlat hjortron hydroponiskt. Fyra plantor av sorten Nyby. Vilda hjortron är tvåbyggare, de har hon- och hanplantor. Denna odlade formen har både hon- och hanblommor på samma planta. Det gick egentligen inte så bra. De blommade inte och något djur (trodde först sniglar, men jag såg aldrig några) åt på bladen. Förhoppningsvis går det bättre nästa sommar. 

3. Denna sommar skaffade jag ett akvarium för första gången. Jag hade snäckskalslekare, små ciklider från Tanganyikasjön. Innan jag fick avsluta – en annan historia – gick det lite upp och ner. Något som illustreras bäst av att under samma veckoslut som jag först såg yngel i akvariet hoppade en av de vuxna fiskarna ut och dog. Yngel och död – det mest dramatiska veckoslutet du kan tänka dig. 

Nästa år ska inledas med LIA på Agtira, vilket säkert leder till andra mer professionella nya erfarenheter. Om jag skulle skriva detta nästa december kan jag hoppas det blir mer intressant. 

Gott nytt år!

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply