Blandade resurser för nybörjare och erfarna akvaponiker

Blandade resurser för nybörjare och erfarna akvaponiker

Efter envis förkylning, pauser för jul- och nyårsfirande och inlämning av affärsplan för första kullen av akvaponiingenjörer har Akvaponytt trillat ner ett hack på prioriteringslistan. Jag noterar även ett segare nyhetsflöde inom ämnet utöver ett gäng dyra marknadsundersökningar som visar på en strålande framtid för landbaserade recirkulerande odlingar. (Att ta fram nya produkter för vatttenbruk verkar också vara ett smart kort att satsa på under de kommande åren.) Troligen avslutades och redovisades många projekt i slutet på året och det kommer snart offentliggöras planer för det kommande året.

P.g.a. det s.k. livspusslet och ett januarisömnigt nyhetsflöde passar jag därför passar jag på att tipsa om olika resurser med lågt nyhetsvärde men som ändå är värdefulla.

Ovan: Karta över akvaponiska anläggningar i Europa. De blå knappnålarna representerar forskningscentrum för akvaponi och de orange komersiella anläggningar. Ett antal svenska anläggnignar saknas, kanske för att de är för små för att räknas med, eller för att de valt att inte vara med av säkerhetsskäl.

En välskriven genomgång av vertikal odling av Innovation Origins. Kanske inte den mest relevanta artikeln för någon som redan är påläst, men för de med nyvunnet intresse.

Ännu en väskriven artikel om vertikal odling, denna av BBC. Den tar upp flera intressanta aspekter, bl.a. pollinering och är fullspäckad med matnyttiga referenser (pun intended).

FN:s matorgan FAO:s akvaponihandbok. Återigen, ingen nyhet för bevandrade men en av få skrivna (gratis) resurser, med egentligen det mesta man behöver veta. Även The Aquaponic Farmer- A Complete Guide to Building and Operating a Commercial Aquaponic System är ett måste för nybörjare.

Två av många organisationer att följa: Vattenbrukscentrum Öst, som även har en hemsida som uppdateras oftare. RecirkFisk (De Recirkulerande Vattenbrukarna Sverige Ekonomisk Förening Producent Organisation)

Läsa i all ära, men att se ett system i videoformat ger en djupare inblick i hur systemen fungerar. Det finns flera kanaler på bl.a. Youtube som guidar och delar med sig av erfarenheter. En personlig favorit är Rob Bob’s Aquaponics & Backyard.

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply