Kort rapport från Nordic Seafood Summit

Kort rapport från Nordic Seafood Summit

19-20 januari ägde den första Nordic Seafood Summit-mässan rum. Flera utställare fanns på plats för att visa produkter från både konventionellt och mer nytänkande fiske. Tångproteinbar, sjöpungstonic, braxen-fish cakes, mussel- och sillbullar var några av de intressanta produkter som visades upp.

Flera föreläsningar och paneldiskussioner fanns också med på programmet, bl.a. “Kommunikativa utmaningar och möjligheter inom miljömärkning” och “Finns framtiden i sjömaten?”. Under miljömärkningsdiskussionen pratade man om hur miljömärkningar och ord som “hållbart” fått negativa associationer till greenwashing hos många konsumenter. Representanter från Axfoundation och Norges sjömatråd samt kocken Frida Ronge diskuterade sjömatens framtid, med inspirerande visioner och projekt. Bägge programpunkterna tog upp intressanta och relevanta vinklar, men tyvärr verkade djuretiken inte vara ett ämne med allmänintresse på mässan. Representanter från primärproduktionen och miljömärkning hade även kunnat visa prov på transparens runt hållbarhetsutmaningar med fiske och kassodlingar.

Överlag en spännande mässa värd ett besök! Tyvärr var Gårdsfisk den enda representanten för landbaserat recirkulerande vattenbruk, vilket i sig var trevligt, men det hade varit roligt att se ett större utbud av detta.

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply