Fredagskrönika: Är Coca-Cola-träd framtidens mat?

Fredagskrönika: Är Coca-Cola-träd framtidens mat?

Text av Anders Ekergård

Bekanta på det kommunala kulturverket i Umeå som inte finns längre – för klargörande, det är kulturverket som inte finns, Umeå finns – gav för några år sedan skolbarn uppgiften att hitta på framtidens mat. En av barnens idéer var ett Coca-Cola-träd. Träd som smakar Cola. Det var så pass nytt att jag ett kort ögonblick tänkte att barn inte är lika konservativa som vuxna när det gäller ny mat. Sedan kom jag på att barn definitivt kan vara petiga med maten. 

Vem som egentligen är mest nyfiken på ny mat, vuxna eller barn, behöver vi inte diskutera här. Lärdomen av Coca-Cola-trädet är att om du vill introducera en ny produkt, är det säkert ingen nackdel om den i sig själv är lite spektakulär. Den närmaste motsvarigheten till Coca-Cola-trädet kan vara exotiska fruktträd. Precis som Björn Oliviusson gör i biodomen i Berga. Bananer och kaffe, drakfrukter och guava. Andra liknande projekt i olika delar av landet känner ni kanske bättre till än vad jag gör. 

Nästa fråga blir: finns det någon motsvarande spektakulär fisk att föda upp? Själv lyckades jag läsa en artikel om en odlad fisk som inte ens har ett svensk namn, nämligen Takifugu rubripes. Sedan förstod jag att arten med det latinska namnet T. rubripes är en blåsfisk som i Japan är (ö)känt som “fugu”. Odlad fugu är inte giftig, men visst känns det lite galet att föda upp fugu i Sverige? Kanske snarare dags att igen titta på vad andra gör.

Lantbruksnätverket skriv för några år sedan om “scary seafood” – organismer från havet som är ätbara men som inte ens våghalsiga ätare har hört talas om: knöltång, sandmussla, tångräka, trollhummer, m.m. Kan de djuren och växterna vara något att lägga på framtidens mat-tallrik, tillsammans med vitaminer, fibrer, m.m. i form av svenskodlad mango?  

Det är en stor värld, det är ingen nyhet att det finns många, många möjliga arter att odla/föda upp. En del av de arterna är “scary” och uppsendeväckande. Nåja, det är hur som helst en intressant fråga om framtidens mat. Vad är lättast? Att försöka slå sig in på en etablerad marknad som tomater och gurka, eller försöka starta en marknad för en ny produkt, en produkt som inte ens behöver ha ett namn på svenska? Jag har inte svaret. Förutom om du verkligen har frön till Coca-Cola-träd hemma. Satsa på det. Enligt barnen är det framtiden. 

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply