Det är torka- vad kan vi göra?

Det är torka- vad kan vi göra?

Ingen kan ha missat att det är torrt. Jättetorrt faktiskt. Det poppar upp bränder överallt, civilförsvarsministern är orolig och bönderna förtvivlade över uttorkade åkrar. Vissa odlare har varit driftiga och införskaffat smarta bevattningssystem efter lärdomar från 2018, andra (inklusive jag själv) har inte kommit dit än. För egen del kan jag skylla på att jag främst odlar för självhushåll och därför inte behöver några kopiösa mängder vatten. Det är också rätt lätt att skjuta på oro för vattenbrist när man står med lera upp till knäna i mars. Det är även en avvägning mellan risken för torka och chansen att det blir en normal regnsommar och att man köpt ett dyrt bevattningssystem som man inte får användning för på en gång. Primärproducenter jobbar generellt inte med stora marginaler.

Så vad kan man då göra för att odla vattensmart redan den här sommaren?

Jag läste om en bonde som uppgivet konstaterade att det bara är att dansa regndans och hoppas. Och visst är det lätt att bli likgiltig, för det går ju inte att få det att regna om man inte ska sätta hopp till Trumps idéer om geoengineering (obs skämt). Men samtidigt kan vi ju inte bara ge upp och förlika oss med att det är kört med skördar när det blir allt torrare även här i Norden.

Jag vill istället slå ett slag för hydroponiska (eller akvaponiska) inslag i trädgårdar den här sommaren! Det löser ingen spannmålskris idag, men min förhoppning är att vi kan inspirera varandra att tänka smartare kring vattenanvändning i odling.

Hör gärna av er till info@akvaponytt.com med inspirationsbilder på hur ni tar torkan vid hornen och sparar vatten genom vattenåtervinning. Till dess, lite inspirationslänkar:

Läs om ett hemmagjort 3D-printat odlingstorn här

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply